Klasskillnad i Kalix

Det var aldrig något snack om saken. Trots knepiga förhållanden visade Skellefteå FF att man är ett klart bättre lag än ASSI. Segern, 4-0 (2-0) var i underkant och man har nu 10-0 på två matcher mot norrbottningarna.

Målen
1-0 39′ Patrik Lindgren
2-0 43′ Leo Englund
3-0 70′ Radek Erlich (Leo Englund)
4-0 77′ Linus Almqvist (Kevin Forss)

Laget

Enberg
Olofsson – Söderström – Vikberg – Boman
F.Lindgren (K) – K.Andersson (70) – Forss
Englund (85) – Erlich (80) – P.lindgren

Norberg
Almqvist (70)
R.Andersson (80)
Heydari (85)
Larsson
Tjärnqvist

Första halvlek
Första halvlek var en sällan skådad uppvisning i den ädla konsten av ineffektivitet från vår sida, men vi tar det från början.
Det var ett extremt blåsigt, regnigt och därför också kallt på Billerud Arena när matchen blåstes igång. Planenligt var det vi som tog tag i taktpinnen från start. Till vår hjälp hade vi en mycket kraftig medvind som knappt lät ASSI komma på offensiv planhalva de första fem minuterna. Det var bra aggresivitet bland oss spelare, inte minst på det viktiga mittfältet, för dagen bestående av Fredrik Lindgren, Krister Andersson och Kevin Forss som gjorde sin första match från start. De tre såg till andrabollar och fiftyfifty-dueller allt som oftast slutade med rött bollinnehav. Trots denna fina start var det ASSI som fick det bästa läget inledningsvis, och det var inget dåligt läge. Fredrik Lindgren fick ett litet hjärnsläpp och spelade bollen hem till Enberg. Problemet var bara att passet innebar att två ASSI-anfallare frispelades. Lyckligtvis var målvakt Enberg på tårna, något man inte kan säga om ASSI-anfallaren som fick bollen, och avvärjde faran. Med facit i hand hade hemmalaget behövt utnyttja det gratisläget, för det var mer eller mindre det enda läge de hade i matchen.

Efter de grönkläddas läge var det vi som styrde, ställde och skapade massor och åter massor av högkvalitativa lägen. De första 40 minuterna var tveklöst de mest ineffektiva jag sett ett lag göra någonsin och ledningen i halvtid borde varit åtminstone 6-0 istället för 2-0. Radek Erlich, Daniel Söderström, Leo Englund och Kevin Forss brände samtliga ett mer eller mindre öppet mål från omkring fem meter. Lägg därtill ett halvdussin frisparkar i farliga lägen och det var svårt att inte låta bli att tänka:

Det ska väl inte bli en sån här match?
Det skulle det inte. Med omkring fem minuter till paus spräckte Patrik Lindgren nollan med ett riktigt distansskott. En bredsida som fick lite hjälp av vinden och seglade in i mål. 1-0.

Bara minuter senare var det dags att förvalta en av de många frisparkarna. Leo Englund gick på kraft i målvaktens hörn. Bollen satt i krysset-trakterna. 2-0. Paus.

Andra halvlek
Det var onekligen skönt att få lite utdelning i slutet av halvleken. Med 2-0 i ryggen kunde vi slippa stressen som det innebär med en skör uddamålsledning, inte minst i den motvind vi nu spelade. ASSI kom ut något bättre till den andra halvleken, med vinden i ryggen. Laget skapade några hörnor i inledningen av den andra halvleken men närmare än så kom de inte. För även om det var ruggigt svårspelat genomsyrades matchen av att vi var ett klart bättre fotbollslag, inte minst passnings- och teknikmässigt. Dessutom stod samtliga för en gedigen arbetsinsats, ingen föll ur ramen, och då är vi svåra att slå. Speciellt med en 2-0 ledning i ryggen. Kevin Forss tog, speciellt i den andra halvleken, tag i mittfältet på ett sätt som gjorde att man kunde tro att det var hans tionde säsong i div II och inte hans första match från start. Det dröjde ett tag innan vi punkterade matchen men i den 70:e minuten kom 3-0. Detta efter att Leo Englund, vars högerback hade det oerhört jobbigt, tagit sig igenom och slagit ett väl avvägt vänsterinlägg till Radek Erlich som inte gjorde några misstag utan bredsidade in nådastöten – 3-0. Av bara farten kom även fyran sedan Kevin Forss fint spelat fram inhoppande Linus Almqvist med en djupledsboll. Linus gjorde inga misstag utan avslutade kliniskt i målvaktens vänstra hörn. Lågt, stolpe in. Avgjort.

Sammanfattning
En av de mer rättvisa segrar vi tagit denna säsong och i ärlighetens namn hade det kunnat bli en betydligt värre eftermiddag för ASSI som inte alls gav intrycket av att vara ett riktigt försvarsstarkt hemmalag, som de ju faktiskt varit denna säsong. Detta var laget blott andra hemmaförlust faktiskt.

Vår prestation var väldigt nära topp. Trots besvärliga förhållanden tog vi verkligen tag i bollen och spelade den tålmodigt. Må hända att vi kunnat vara ännu mer hänsynslösa i våra omställningar och våra lägen men förutom det var det en riktigt gedigen insats. Segern innebär serieledning på nytt och vi har åter allt i egna händer. Härnäst väntar Strömsberg på hemmaplan, en toppkonkurrent som börjat sladda en aning. Kan vi knipa tre poäng även där och sätta fortsatt tryck på våra övriga toppkonkurrenter?

Kevin Forss var matchens gigant, speciellt när han vågade spelade ut i andra halvlek. Riktigt bra med boll, lugn och behärskad. Aggresiv och ettrig utan. Det blir ett delikat problem för Åström/Gustafsson att ta ut laget till nästa match. Förutom Forss så är det svårt att plussa någon särskild då varje lagdel spelar mer eller mindre strålande. Enberg är mycket stabil som sista utpost. Backlinjen gör det väldigt bra. Mittfältet likaså och framåt skapades det chanser, och mål, så det räckte och blev över. Det ser ut och känns bra i laget!

/ Anton Olofsson, spelade högerback.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *