Andra titeln bärgad

Årets första titel ett faktum

I Sunnanåcupen gick det sådär. I Electrolux Home Cup kom första titeln.
Nu, i domarcupen, spelade FF hem sin andra titel för säsongen så man besegrade Morön med 3-1 i finalen.
Men vi börjar med det mest elementära, och det är inte några fotbollsresultat. Nyheten om att den förre FF-spelare Morris Lewis, numera i Bureå IF, segnat ihop på planen under en av matcherna i cupen var givetvis mycket obehaglig att ta emot. Hela föreningen hoppas givetvis att allt ska gå väl för Morris och att han finns i våra tankar.

Med det sagt tar vi oss an de två matcherna som FF spelade under söndagens slutspel.
Semifinal
Skellefteå FF – Rönnskär 1-0 (0-0)
Filose irakoze

Det var ingen champagnefotboll det bjöds på i semifinalen. Ett helt nykomponerat mittfält bestånde av Joel Boman, Joakim Vikberg och Nils Lundmark fick chansen från start och det gick inte helt fläckfritt, även om det givetvis berodde på mer än innermittfältet. Spelet hackade ordentligt under första halvleken och även om FF hade det mesta av bollinnehavet så var det chansmässigt väldigt jämnt – både gällande kvalitet och kvantitet. En del av problematiken låg i uppspelen som alltför ofta fastnade på Rönnskärs mittfält, eller ännu oftare – deras backlinje. Framåt såg det oinspirerat ut. Det skapades inte särskilt många chanser men när de väl gavs så var avsluten långt ifrån kliniska. Man skulle kunna påstå att de första 25 minutrarna kanske var FF:s sämsta så här långt under säsongen.

Andra halvlek blev i alla fall något bättre. Det blev längre och längre mellan Rönnskärs offensiva försök och det började kännas mer och mer stabilt. Framåt skapades inte särskilt mycket. Tills dess att Linus Almqvist och Filose Irakoze byttes in vill säga. De två bidrog starkt till den förändrade matchbilden och 1-0 målet låg Irakoze bakom. En inläggsfrispark från den andre inhopparen, Almqvist, nickades undan av Rönnskärsförsvaret. Irakoze stod placerad strax utanför straffområdet och snappade upp försvarsnicken för att sedan skicka in ledningsmålet på halvvolley. Mycket vacket.

Därefter blev det lugnare i FF. Det skapades en del chanser till. Linus Almqvist hade ett friläge men avslutet var inte särskilt välriktat. Rönnskär hade inte riktigt orken att komma med en slutforcering och FF kunde avgå med segern. En eloge till Rönnskär som gör en bra match och med lite tur kunnat få med sig ett oavgjort resultat. FF klarade sig nätt och jämnt undan och tog sig till final där Morön väntade.

 

 

Skellefteå FF – Morön BK 3-1 (1-1)
Alexander Brinkmann, 2
Leo Englund
(Morön: Hannes Vikberg)

Fredrik Enberg

Joel Boman – Joakim Vikberg – Daniel Söderström – Alexander Brinkmann

Linus Almqvist – Filose Irakoze – Patrik Lindgren

Mustafa Heydari – Radek Erlich – Leo Englund

Det blev en repris från finalen 2011. Då vann Morön på straffar. Denna gång skulle utgången bli en annan.

FF började matchen bäst. Framåt var inte minst Radek Erlich och Leo Englund löpvilliga. En ganska hög Morö-backlinje var nära att bli straffade redan inledningsvis då Leo Englund löpt sig fri och hade en ”två-mot-etta” tillsammans med Radek. Leo såg tyvärr ut att drabbas av beslutsångest då läget avslutades med något som var varken ett skott eller passning. Bollen smet utanför målvaktens högra stolpe.

Halvvägs in i halvleken tog Morön lite ologiskt ledningen. En hörna från deras högerkant såg ut att hamna i målvakten Fredrik Enbergs vantar. Tyvärr tappade Enberg bollen och Hannes Vikberg kunde raka in den i öppet mål. Lycktligtvis behövde vi inte vänta särskilt länge på repliken. Kvitteringen kom nämligen några minuter senare då Alexander Brinkmann tog hand om en frispark i inläggsläge. Inspelet gick efter marken och letade sig på något vis in i bortre hörnet. 1-1 stod sig halvleken ut.

I den andra halvleken var FF det bättre laget. Moröns backlinje hade det fortsatt problematiskt med den snabba forwardstrion som FF ställde upp med. De längre uppspelen in i ytan bakom backlinjen var framgångsrika. En djupledsboll nådde Radek Erlich som blev neddragen strax utanför straffområdet. Situationen betydde frispark och gult kort för Moröns vänsterback Linus Marklund. Marklund blev då så pass upprörd att han snackade till sig ytterligare ett gult kort och Morön tvingades spela resten av matchen med tio man. Som om inte det vore illa nog för Morön så förvaltade Alexander Brinkmann på nytt frisparken som satt hårt och snyggt i målvakten Felix Marklunds hörn.

Med en man mindre kunde Morön inte vaska fram några större farligheter. Istället kunde Leo Englund punktera matchen då han satte 3-1 i mer eller mindre öppen kasse, fint framspelad av Irakoze. Segern var ett faktum, precis som årets första titel. Härligt!

 

Sammanfattning
Första dagen finns inte så mycket att säga om. Både Medle SK och Morön BK 2 är lag som vi ska slå 10 gånger av 10. Nu blev det stabila segrar och totalt 15 mål. Mest positivt för dagen var den intakta nollan samt de många juniorerna som visade framfötterna, kanske främst Filose Irakoze som verkligen var en frisk fläkt under turneringen.

Andra dagen blev något tuffare. En riktigt dålig insats mot Rönnskär följdes upp av en bättre insats mot Morön. Glädjande att se att vi kan prestera skapliga resultat trots att varken Krister Andersson, Dan Burlin, Fredrik Lindgren, Johan Holmström, Anton Olofsson och Johannes Norberg kunde vara med. Individuellt så stod Linus Almqvist och Filose Irakoze för de bästa insatserna. Framåt gjorde det mycket mål och bakåt släpptes det bara in ett, så rent måmässigt finnt inte särskilt mycket att anmärka på.

FF tar hem årets första titel och den var nog rätt viktig för självförtroendet, speciellt eftersom träningsmatcherna inte varit riktigt vad vi önskat. Knappt två veckor kvar till seriepremiären nu. Domarcupen var ett steg i rätt riktning trots den bleka insatsen i semifinalen.