Drömförvärvet blir verklighet

Civil_Jonas Desai_4_webbCivil_Jonas Desai_3_webb

Jonas Desai vänder hem till Skellefteå efter spel i Superettan med Östersunds FK och är nu klar för division 1-spel med Skellefteå Fotbollsförening.
– Det känns som en rolig utmaning, berättar nyförvärvet.

Välkommen! Hur känns det att vara klar för spel i Skellefteå FF?
– Tack så mycket. Det känns som ett bra steg för mig. Jag hade helst velat spela kvar i Superettan, men Skellefteå FF kändes som ett perfekt alternativ i division 1.

Varför valde du att skriva på för Skellefteå FF?
– En väldigt bra lösning kanske främst socialt och civilt, men jag tycker även det sportsliga verkar mycket intressant. Jag har haft Krister Lundgren som tränare tidigare och det ser jag som en fördel, vi känner varandra väl och kan därför direkt lägga fokus på det fotbollsmässiga. För Krister handlar fotboll mycket om att ha roligt och det passade mig perfekt då och kommer göra det nu också. Detta känns som en rolig utmaning!

Hur skulle du beskriva dig själv som fotbollsspelare?
­– Min utgångsposition är mittfältare. Jag har bra spelförståelse men även en bra förståelse för sporten i allmänhet. Framförallt tycker jag att jag är konstruktiv i mitt passningsspel och har ett bra tillslag på bollen med båda fötterna.
I ÖFK har vi experimenterat litegrann med positioner och jag har fått prova på att spela som defensiv mittfältare, vilket resulterat i att jag har förbättrat mitt defensiva spel. Det är något jag kommer ha nytta av i framtiden oavsett position.

Hur ser du på din sejour i Östersunds FK?
– En väldigt lärorik period. Jag är glad att jag hamnade där och fick chansen att bli elitfotbollsspelare. I efterhand känner jag att det inte hade varit rätt att stanna kvar i ÖFK men jag är väldigt tacksam för den tiden.

Är det något speciellt som du förändrat eller utvecklat med ditt spel sen sist du spelade i SFF?
– Beslutsfattandet främst, men jag är också mycket mer medveten på plan. Nu känner jag att jag är bättre på att ta beslut och kan värdera rätt även då jag är trött i slutet på matcherna.

Karriären började i Sunnanå SK
Jonas började sin fotbollskarriär i Sunnanå SK och spelade där fram till de sena tonåren. Därefter började han spelade med Skellefteå FF och spelade där innan han flyttade till Dubai och bodde där i två år. Under den tiden blev det inte lika mycket fotboll men väl tillbaka i Sverige spelade han division 1 med Skellefteå FF 2009 och spelade också division 2 med SFF året efter. 2011 gick han till Bodens BK och spelade där en säsong innan han 2012 skrev på för hårdsatsande ÖFK som under Jonas tid i klubben både vann Division 1 Norra och lyckades etablera sig i Superettan.

Du var en av spelarna i ett mycket framgångsrikt juniorlag i Sunnanå för en ungefär tio år sedan. Hur låter det när du ser tillbaka på den tiden?
– En väldigt kul och viktig tid för mig. Vi hade ett väldigt bra lag och var kanske bäst i länet. En väldigt inspirerande tid och det ska bli intressant att se vad de gamla lagkamraterna från den tiden gör idag. Jag ser tillbaka på den tiden som väldigt positiv.

Vad är din personliga målsättning med kommande säsong?
– Jag ska försöka hitta en balans i mitt spel och få tillbaka spelglädjen. Förra året var mycket upp och ner. Den här säsongen ska jag hitta det jag behöver för att spela så bra jag kan. Egentligen bara hitta glädjen, vara lugn och ta saker som de kommer.

Du som har erfarenhet av spel i högre divisioner, vad är de stora skillnaderna mellan division 2 som SFF vann ifjol och division 1?
– Jag tycker att vi måste visa att vi inte har för mycket respekt för våra motståndare. SFF gjorde en bra säsong ifjol och ska inte be om ursäkt för att vi i år ska spela division 1. Vi måste inse vår potential och sedan se till att leverera prestationer på den nivån. Spelartruppen är tillräckligt bra för att vi ska kunna göra bra ifrån oss.

Vad tycker du om att göra när du inte spelar/tränar fotboll?
– På fritiden gillar jag att skriva, både texter i form av krönikor men också musik.

Berätta mer om ditt musikintresse.
– Jag har tagit en paus från min musikaliska karriär, nu är det fotboll som gäller. Det är svårt att kombinera och det går inte att turnera under en fotbollssäsong. Just nu spelar jag väldigt mycket gitarr och försöker sjunga så mycket jag kan. I framtiden skulle jag gärna lägga ännu mer tid och kraft på musiken.

SFFs tränare Krister Lundgren är väldigt nöjd med att klubbens lyckats värva Jonas Desai:
– Jag känner Jonas sedan 10-12 år tillbaka och det är en väldigt trevligt kille med bra ledaregenskaper. Sedan är det en spelare med färsk erfarenhet av elitfotboll, erfarenheter som han kan dela med sig av till resten av truppen. Han kommer bli en oerhört viktig kreatör i vårt offensiva spel.

Sportchefen Arne Olofsson är även han nöjd med att Jonas återvänder till SFF:
– Vi har haft en dialog med Jonas över en mycket lång tid och vi har sedan länge haft honom som en hög prioritet inför säsongen 2014. Nu när vi gick upp till division 1 så ökade vi intresset. Vi misstänkte att han inte skulle få ett nytt kontrakt av ÖFK och vi har jobbat hårt för att få honom att välja oss.

Det finns väldigt mycket som är positivt med denna värvning, Jonas är en Skellefteå-kille och en stor profil. Vi har fått den absoluta uppfattningen om att han har utvecklats mycket de senaste åren och han kommer vara en väldigt viktig spelare för SFF kommande säsong. Vi är oerhört glada och har stora förväntningar på honom.

Text: Erik Grahn
Bild: Nicklas Boman

Fakta – Jonas Desai
Ålder: 27 år
Position: Mittfältare/Forward
Längd: 183,5 cm
Vikt: 80 kg
Säsonger i Skellefteå FF: 3:e säsongen
Moderklubb:
Sunnanå SK
Övriga klubbar:
Skellefteå FF, Bodens BK, Östersunds FK

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *