FF fortsatt storebror…

Inför en storpublik på drygt 2200 så visade Skellefteå FF att man, precis som tabellen visar, är Skellefteås bästa lag. Man vann derbyt rättvist med 2-0 (1-0).

Mål
18′ 1-0 Patrik Lindgren (Alexander Brinkmann)
65′ 2-0 Radek Erlich (Leo Englund)

Laget
Enberg
Olofsson – Söderström – Vikberg – Brinkmann (88)
F.Lindgren (K) – K.Andersson (75) – P.Lindgren (80)
Heydari – Erlich – Englund

Norberg
Boman (75)
Forss (80)
Tjärnqvist (88)
Larsson
R.Andersson
Adem

Första halvlek
Mycket av snacket inför matchen handlade om att ta tag i taktpinnen från början och det tyckte jag att vi gjorde. Det var inte svårt att motivera sig inför kvällens match. Vädret var idealiskt, det fanns över 2200 personer på läktaren och det var Morön BK som stod för motståndet. Det stod klart ganska tidigt att detta derby var betydligt trevligare än den som spelades under våren. Det var ett något bättre tempo och, för det mesta i alla fall, bättre kvalitè i de olika aktionerna. Redan efter ett par sekunder hade Mustafa Heydari ett läge på volley som han drog över ribban, därefter böljade det på skapligt bra där ute på planen. Vi hade det mesta av bollen och kom ofta runt på högerkanten. Ibland var det för dålig kvalitè på inläggen och ibland var vi inte riktigt på hugget i boxen. Någon utdelning blev det i alla fall inte, men väl en hörna i den artonde minuten och då kom målet. Brinkmann slog, med sin vänster, en inåtskruvad hörna som Felix Marklund i Moröns mål försökte greppa. Marklund tappade kontrollen över bollen för en kort stund, en stund som dock var tillräckligt lång för att Patrik Lindgren skulle hinna få en tå på den och stöta in 1-0.
Efter målet kom en period där det blev något jämnar. Morön stack upp något mer offensivt men utan att ha någon riktigt klar målchans. Man hade ett par fasta situationer och en del omställningar som aldrig gav någon utdelning. Under denna period hade vi lite problem med aggresiviteten. Morön tilläts behålla bollen lite väl länge i vissa perioder. Förutom den stunden så stod vi för en rätt stabil första halvlek och det kändes rättvist att leda med 1-0 i paus.

Andra halvlek
Ett mål är inte särskilt mycket att spela på, det om något har vi lärt oss under denna säsong. Därför var tongångarna mer åt ”nu går vi för tvåan”-hållet under halvleksvilan. Fast inledningen av andra blev inte direkt sprudlande. Det kändes som om vi var lite på hälarna och Morön fick, ofta lite väl lätt, komma rättvända på offensiv planhalva och hota. Lyckligtvis fick vi bukt med dessa problem. En bidragande orsak är förmodligen att vi, kändes det åtminstone som, är ganska mycket bättre tränade än Morön. Dessutom hade de fått jaga något mer boll än oss, vilket givetvis också spelade in. Hur som helst, 2-0 kom i mitten av halvleken liten grann ur ingenting. Inbytte Kevin Forss – grattis till en fin debut, Kevin! – fick bollen rättvänd på mitten och släppte ut den till en Leo Englund med hög fart. Ute på sin vänsterkant gjorde Leo sin gubbe för att sedan servera Radek Erlich öppet mål. Erlich gjorde inga misstag och 2-0 var ett faktum. Skönt för laget och säkert skönt för Radek, som precis innan missat ett superbt läge efter ett inlägg.

Med 2-0 i ryggen kunde vi slappna av på ett helt annat sätt än med en uddamålsledning även om vi för det mesta behöll en bra skärpa. Det blev en del sekvenser där vi kunde hålla bollen ett tag, vagga den något varv i backlinjen och helt enkelt ”vila med bollen”. Något som tog både ork och tid ifrån Morön. Ibland stack de fram och som vanligt satsade de en hel del på fasta situationer, både genom långa inkast samt någon enstaka hörna. De skötte antingen försvaret eller mycket stabile Fredrik Enberg på ett – just det – stabilt sätt.

Det kändes faktiskt som om vi var närmare 3-0 än var Morön var en reducering. Radek Erlich hade ett friläge efter att Enberg hittat honom med en fin utspark. Erlich hamnade dessvärre lite ur vinkel och det ganska tama avslutet var inga problem för Felix Marklund. Det kändes aldrig som någon fara på taket. Hela laget, inklusive inhoppare, gjorde vad som krävdes den sista kvarten och spelade av den på ett bra sätt. Segern kändes aldrig särskilt hotad efter att Erlich fått in 2-0.

Sammanfattning
Derbyseger. Femte på sex försök. Trots det handlar det ”bara” om tre poäng. Poäng som för tillfället för oss upp i serieledning. För tillfället är alla poäng väldigt, väldigt viktiga för att vi ska kunna fortsätta vara med i toppstriden. Ska man vinna serien är det en förutsättning att vinna matcher mot. På pappret, svagare lag. Inte minst på hemmaplan.

Där ute kändes det riktigt bra. Känslan var att vi tog jobbet för varandra även om vi ibland kom in i små svackor. Måste nog sticka ut hakan och säga att det är den kanske roligaste match jag spelat i Skellefteå FF sen jag kom hit för ungefär tre år sedan. Tack vare vädret, publiken, match i sig och inte minst resultatet.

Plussa någon individuellt? Alexander Brinkmann, som utsågs till matchens lirare, gjorde en särskilt fin insats. Det är också svårt att frånse den kvalitè som Leo Englund visar – ett ständigt hot. Viktigast var dock att vi som lag gör en helgjuten insats, något som bådar gott inför fortsättningen. Nästa helg väntar en tuff bortamatch mot ett försvarsstark ASSI. Har vi samma inställning där så lovar jag tre nya poäng och fortsatt deltagande i toppstriden.

/ Anton Olofsson, spelade högerback.

Vinstplan i kvällens lotteri:
vinst 1. Gul 129 (Grattis till en vinst på ca: fem och ett halvt tusen)
Sidovinster:
vinst 2. Grön rand 151
vinst 3. Prick 62
vinst 4. Gul 29
vinst 5. Prick 164
vinst 6. Grön rand 70
vinst 7. Röd rand 150
vinst 8. Gul 40
vinst 9. Prick 144
vinst 10. Gul 145
vinst 11. Grön rand 46
vinst 12.  Prick 189
Ni som inte hämtat ut er vinst kontakta vårt kansli via telefon eller mail.