Förlustfria sviten bruten

Så kom den, säsongens första förlust. Hemmalaget Strömsberg vann rättvist med 2-0. (1-0) då Skellefteå FF inte riktigt kom upp i standard.

Laget

Enberg
Olofsson – Söderström – Vikberg – Brinkmann
F.Lindgren (K, 75) – Irakoze (70) – K.Andersson
Heydari – Erlich – Englund
Norberg
Burlin (70)
Almqvist (75)
Larsson 

Målen
35′ 1-0 (Straff)
57′ 2-0

Matchen så som jag upplevde den på planen:

Första halvlek
Förutsättningarna på Hedens IP var mer eller mindre perfekta inför matchen. Naturgräsplanen var en av de bättre jag skådat och vädret mer eller mindre optimalt. Själva matchinledningen var däremot inte riktigt perfekt. Kanske satt bussresan lite i benen de första tio minutrarna, för då kändes det som om Strömsberg var det något hetare laget även om det var jämnt. Det märktes ganska snabbt att hemmalaget var ett tekniskt duktigt lag som gillar att hålla i bollen och som verkligen spelar fotboll. Just på den punkten hade vi svårt att matcha våra motståndare just idag, även om vi vet att vi i våra bästa stunder har ett av seriens mest bollskickliga lag. I helgens match slogs det bort en hel del passningar centralt vilket gjorde att vi drabbades rätt många defensiva omställningar som tog på krafterna.

Det var en fysisk match där domaren höll en bra, hög nivå. Vår arbetsinsats var klart bättre än den i förra matchen mot Robertsfors och under den första halvtimmen kändes det som om matchen stod och vägde. Chansmässigt fanns inte så mycket att skriva hem om. Radek hade ett par ”trekvartschanser” och Strömsberg stack också upp emellanåt. Känslan var att det var ganska rättvist med ett oavgjort resultat efter 30 minuter spelade. Resultatet skulle dock inte stå sig till paus. Med tio minuter kvar att första halvlek spelas boll upp på en Strömsberg-anfallare som vänder upp och krokar i Joakim Vikberg. ”Solklar frispark” är min första reaktion men domaren väljer det mer kontroversiella alternativet och dömer straff trots att det kändes som om situationen ägde rum utanför straffområdet. Straffen placeras säkert in i Enbergs vänstra hörn och vi tvingas gå till pausvila i underläge, 1-0.

Andra halvlek
Inför de resterande 45 förändrades vädret drastiskt. Regnet började falla och eftersom ingen spelare hade några skruvdobbar så blev det en och annan vurpa. Rent spelmässigt var det återigen jämnt. Personligen kände jag mig rätt säker på att vi skulle få in en boll i den andra halvleken, lägena fanns där. Det var bara den sista lilla skärpan som fattades. Nu när Strömsberg hade ledningen så spelade de smart. De förivrade sig inte offensiva utan säkrade upp defensivt för att sedan blixtra till offensivt. Vi straffades ganska hårt för vårt stundtals slarviga passningsspel. Vi ville givetvis framåt och det är möjligt att vi gick fram lite för mycket, lite för tidigt för känslan var att det blottades upp bakåt. Strömsbergs omställningar blev allt farligare och redan en kvart in i andra fick de utdelning. Bollen studsade runt en aning i utkanten av vårt staffområde och det kändes som om vi kunnat avvärja faran redan där. Tyvärr letar sig bollen in mer centralt och efter en nickassist dunkas 2-0 in på halvvolley. Enberg chanslös.

Nu började vi trycka på framåt. Planen var lite mer svårspelad nu pga regnet och de flesta bollarna gick nu från backlinje direkt upp mot våra anfallare, en taktik som ibland gick hem och ibland inte. Det blev en hel del skarvar i djupled som direkt ledde till farligheter men allt för ofta höll avsluten för låg kvalitè. Strömsberg kände sig nog ganska bekväma i sin ledning och uppträdde självsäkert. Mot slutet av matchen gick vi ner på en trebackslinje för att skapa något. Inbytte Linus Almqvist prickade, via en försvarare, stolpen men närmare än så kom vi inte. Den sista kvarten var det vi som tryckte på och hade mest boll men faktum är att det rent chansmässigt var jämnt eftersom vi hade väldigt lite folk hemåt och Strömsberg kom i kontringsvåg efter kontringsvåg. 2-0 stod sig och vi inkasserade årets första förlust.

Sammanfattning
Vi gör inte någon av våra bättre matcher. Trots det vill jag hävda att vi med största sannolikhet vunnit matchen mot Robertsfors ifall vi spelat som vi gjorde mot Strömsberg. Men mot ett lag som Strömsberg måste man vara närmare sin maxprestation än vad vi var. Vi förlorar lite för många närkamper, tappar lite för mycket boll, missar lite för mycket passningar och bränner lite för mycket målchanser för att vinna borta mot en toppkonkurrent. Trots förlusten är vi i allra högsta grad med i tabelltoppen, som ser ut så här:

Strömsberg 15
Anundsjö 14
Skellefteå FF 14
Mariehem 12*
Assi 11*

*En match mindre spelad.

I nästa omgång tar vi emot ASSI för en s.k sexpoängsmatch. Efter två raka utan seger så blir det garanterat ett revanschsuget Skellefteå FF på Norrvalla lördag 8/6.

/ Anton Olofsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *