Klasskillnad mot Alvik lördag den 11/5

Det var aldrig något snack om saken, FF var numret för stort för nykomlingen och kunde, ganska komfortabelt, segra med 4-0 (3-0)

Målen

15′ 1-0 Självmål

20′ 2-0 Leo Englund (Patrik Lindgren)

35′ 3-0 Krister Andersson (Leo Englund)

80′ 4-0 Radek Erlich (Linus Almqvist)

Startelva

Enberg

Bohman – Vikberg – Söderström – Brinkmann

F.Lindgren (K) – K.Andersson – P.Lindgren (65)

Englund (80) – Erlich (85) – Heydari

Norberg, Irakoze (65), Almqvist (80), Burlin (85), Larsson, Olofsson, R.Andersson

Så som undertecknad upplevde matchen från bänken:

Första halvlek

Att säga att vi tog kommandot i första halvlek är en underdrift. Det tog sex minuter innan Alvik hade bollen under kontroll på offensiv planhalva. De tre tidigare matcherna har vi visat att vi vill tillhöra toppen och så även under inledningen av denna match. Alvik å andra sidan är ett lag som lär få kriga i botten av tabellen och de hade det kämpigt inledningsvis. Nåväl, gästerna red ut stormen och efter drygt 10 minuters spel började det jämna ut sig en aning även om det fortfarande var vi som höll i taktpinnen. Att vi just nu är lag med lite flyt och ett lag med självförtroende samtidigt som Alvik har lite motvind (storförlust i senaste matchen) blev tydligt vid vårt ledningsmål en kvart in i matchen. Leo Englund kom runt på vänsterkanten och spelade ett hårt, lågt inspel med vänsterfoten. Alvikförsvarare lyckades rensa undan bollen, men inte bättre än att den hamnade i huvudet på sin kollega och in i det egna målet. En dråplig och, speciellt för oss, komisk situation som alltså betydde 1-0.

Men vi nöjde oss inte där. Eftersom Alvik sällan hotade med sin offensiv så tilläts vi helt och fullt att koncentrera oss på vårt anfallsspelt. Må hända att bolltempo inte alltid var det bästa och att spelbarheten kunde varit bättre, men vi tog oss till en del lägen ändå. Som när Patrik Lindgren (tror jag det var) fick en djupledsboll ute till höger och spelade in den mot första stolpen där Leo kom rusande. Englund gled mot bollen och kunde efter lite trassel liggandes peta in tvåan.

Även trean hann komma innan paus och det målet ska till stor del tillskrivas högerbacken Joel Bohman som hittade Leo Englund med en fantastisk crossboll. Leo ville inte vara sämre utan överstegade bort sin back och serverade Krister Andersson som behärskade bredsidade in 3-0. Redan då kändes det som att matchen var avgjort, trots att det var en timme kvar att spela. Alvik hade knappt några offensiva intentioner över huvud taget. Trots att vi ledde tilläts vi i lugn och ro rulla bollen i backlinjen, fram och åter, fram och åter tills det blev paus.

Andra halvlek

Det var ingen publikfriande fotboll som vi bjöd på under de resterande 45, men den var kontrollande. Alvik skapar, förutom en del fasta situationer, ett läge och det tillkommer efter en ”indianare” i slutet av matchen. Vi kan väl säga att det berodde på en kombination av uddlöst anfallsspel och bra försvarsspel, för vår backlinje gjorde definitivt en bra insats, återigen, även om de inte ställdes på de tuffaste av prov.

Offensivt var det, förståeligt nog, inte lika frejdigt längre. Det kladdades en del boll, så som det lätt blir när man känner att man kommer att vinna matchen. Vi hann i alla fall med ett mål till och det var extra glädjande när det stod klart att det var Radek Erlich som nickat in inhopparen Linus Almqvists fina hörna. Radek löper alltid väldigt mycket och tar ett stort jobb i defensiven, trots att han är toppforward. Så visst var det kul att han fick avsluta målskyttet.

Sammanfattning

alvikAnnars då? Ja, Alvik ska ha all heder som försöker spela fotboll och som ibland har en del fina kombinationer men idag var de numret för litet och det tror jag att de kände. De kommer att få jobba hårt för att klara sig kvar. För vår del var det en kassaskåpssäker seger och tre nya poäng som gör att vi återtar serieledningen och att vi nu, tillsammans med Anundsjö, gör ett litet miniryck i tabellen. Serien hade knappast kunnat inledas bättre. Härnäst väntar en tuff drabbning mot Piteå. En match som spelas tisdag den 21/5. Och visst finns det orosmoln på himlen inför den matchen. Leo Englunds målform är inte vad vi är vana vid. Idag gjorde han bara ett mål och ett assist…

/ Anton Olofsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *