Håkan blir Krister Lundgrens högra hand

Civil_Håkan Lundström 1_WebbDet är sedan några veckor tillbaka klart vem som tillsammans med nye huvudtränaren Krister Lundgren ska ansvara för Skellefteå FF denna säsong. Det blir Håkan Lundström, som själv hunnit med spel i tre allsvenska föreningar och totalt 15 säsonger i Sveriges två högsta serier. Med andra ord en väldigt meriterad tränarduo.

Hur reagerade du när Krister Lundgren frågade dig om du ville göra honom sällskap på denna resa? Var det självklart att tacka ja?
– Mitt första svar blev nej. Jag har egentligen tackat nej till alla tränarerbjudanden de senaste åren, men jag känner Krister sedan tidigare och det kändes som att han verkligen ville ha med mig på denna resa. Jag tog mig en ordentlig funderare och ändrade mig. Det är ett mycket spännande uppdrag och jag hade nog inte tackat ja om det inte vore för Krister.

Vad tror du att du kan tillföra till Skellefteå FF?
– Mycket försvarskunnande. Vi har en väldigt tydlig uppdelning mellan det offensiva och det defensiva jag och Krister. Det blir väl så när en gammal back och en inte fullt lika gammal forward ska jobba tillsammans. Jag har också sedan tidigare ett både stort intresse och kunnande rörande fasta situationer. Det är inte ofta man får möjlighet att placera spelarna exakt där man vill ha dem, men det får man i samband med hörnor och frisparkar och därför tycker jag att man ska utnyttja det.
– Sedan har jag lyckats samla på mig en hel del erfarenhet under mina 15 år som spelare i Allsvenskan och Divsion 1(nuvarande Superettan), så givetvis kommer jag dra nytta av detta och dela med mig av mitt kunnande.

Allsvenskan och Skellefteå AIK

Håkan Lundström började sin spelarkarriär i moderklubben Myckle IK innan han flyttade vidare till Skellefteå AIK(nuvarande Skellefteå FF). Sedan följde allsvenskt spel i GIF Sundsvall, BK Derby och IFK Norrköping. Efter spel i Allsvenskan blev det comeback i Skellefteå AIK innan han började pröva på tränarrollen. Två år som spelande tränare i Clemensnäs följdes upp av ett år som tränare i samma förening. Spelarkarriären fortsatte däremot och det blev spel i Citykamraterna, Sörböle FF och under fjolårssäsongen blev det spel i division 5 med Sunnanå SK.

Tränarkarriären påbörjades som sagt i Clemensnäs och fortsatte sedan i Morön BK, Bergsbyn SK, Bureå IF och Kågedalens AIF. Håkan har också varit ansvarig för två länslag, P-81 och P-94.

Du har varit aktiv inom fotboll på hög nivå under en lång tid. På vilka sätt anser du att fotbollen har förändrats över tid?
– Framförallt tycker jag att tempot är mycket högre. Lagen är bättre organiserade och omställningarna går mycket fortare. I dagens fotboll är det elva spelare som jobbar både offensivt och defensivt. Tidigare var forwards egentligen bara anfallsspelare.

Vem är den bästa spelaren du spelat mot?
– Vi mötte AS Roma med IFK Norrköping och då fick jag möta Bruno Conti(världsmästare med Italien 1982) och brassen Falcao, två riktigt duktiga spelare.

Vem är den bästa spelaren du spelat med?
– Under tiden i IFK Norrköping fick jag spela med Stefan Pettersson som senare blev utlandsproffs i holländska storklubben Ajax. Han blev sedermera också svensk landslagsspelare. I Norrköping fick jag också spela med Janne Hellström, även han landslagsspelare. I GIF Sundsvall fick jag sedan spela med ytterligare en svensk landslagsman, nämligen Anders Grönhagen.

Vad tycker du om att göra på din fritid?
– Jag brukar spela en del golf. Sedan har jag en stuga i Myckle nere vid älven som är fantastiskt härlig på sommaren. Utöver det blir det mycket motion och promenader.
– Jag jobbar som inköpschef på Ferex i Byske. Vi är ett lego-företag inom stålindustrin med ca 70 anställda.

Text: Erik Grahn
Bild: Nicklas Boman

Fakta – Håkan Lundström
Ålder: 63 år
Roll: Assisterande tränare
Säsonger i Skellefteå FF: 9:e säsongen, första som ledare
Moderklubb: Myckle IK
Övriga klubbare som spelare: Skellefteå AIK, GIF Sundsvall, BK Derby, IFK Norrköping, Clemensnäs, Citykamraterna, Sörböle FF och Sunnanå SK
Klubbar som ledare: Clemensnäs, Morön BK, Bergsbyn, Bureå IF, Kågedalens AIF, Västerbottens länslag (P-81 och P-94)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *