Fast situation bäddade för segern

Så kom den, årets första vinst på Norrvalla. Daniel Söderström nickade in en hörna som gav 1-0 mot boden och en rättvis seger.
Inför matchen den 23/3 hade…

Skellefteå FF och Bodens BK var ganska jämna under förra säsongen. Förra årets seriepremiär lagen emellan slutade med vinst för FF medan den avslutande matchen i div II , i Boden, slutade oavgjort 0-0.

Läget i FF var, som det stod i ”inför-rapporten” helt OK. Anton Olofsson och Johannes Norberg var de enda skadade spelarna. Åström valde följande startelva:

Fredrik Enberg

Joakim Vikberg – Daniel Söderström – Oscar Larsson – Alexander Brinkmann

Fredrik Lindgren (K) – Dan Burlin – Linus Almqvist

Leo Englund – Radek Erlich – Patrik Lindgren

Mustafa Heydari (65)
Krister Andersson (65)
Robin Andersson
Johan Holmström
Jesper Glaas
Nils Lundmark
Joel Boman

Första halvlek
Det var ingen kanonhalvlek som åskådarna på Norrvalla bjöds på. Tempot var inte alltför uppdraget. Däremot vaskades det fram en del chanser. Boden hade den första alldeles i inledningen och med tanke på att både Morön och IFK Luleå gjort tidiga mål var det skönt att se Enberg få skottet mitt i magen. Förutom det läget hade Boden bara chanser till ett ledningsmål via två frisparkar i farliga lägen.

Skellefteå FF var det bollförande laget och allt eftersom halvleken led lyckades mittfältet ta över mer och mer. I början var passningskvalitèn inte särskilt bra, men när Almqvist, Lindgren och Burlin hittade lugnet och flytet i passningsspelet så tog vi över spelet. Det är alltid viktigt att vinna mittfältet och det kändes det som att vi gjorde, åtminstone de sista 70 minutrarna av matchen.

Framåt stod Patrik Lindgren i vanlig ordning för en hel del vältajmade löpningar. Radek, som spelade centralt, visade ett fint targetspel och Leo Englund, som lite ovant fick starta på en kant, kom, tack vare sin snabbhet, runt ett par gånger och det var dessa gånger som FF skapade de farligaste chanserna. Det kom en del instick, både från höger och vänster, där det bara hade krävts lite mer ”killer instinct” för att det skulle bli ett ledningsmål.

Även på en hörna blev det mycket farligt när bollen flipper-studsade mellan olika spelare och till slut styrdes centimetrar ifrån den högra stolpen och ut till en målvaktsinspark. Men en hörna skulle vi i alla fall få utdelning på senare i matchen.

Andra halvlek
Fortsatte ungefär som första. Vi kontrollerade spelet men skapade, inledningsvis i alla fall, inga jättechanser. Både Linus Almqvist och Dan Burlin testade på några distansskott men bägge hamnade en bra bit från målramen. Boden hade inte särskilt mycket att komma med och kändes i ärlighetens namn lite uddlösa.

Det vaskades fram en hel del hörnor för bägge lagen. Lycklitgtvis var det vi som fick utdelning på en. Dan Burlin tog hand om den och levererade en inåtskruvad från vänster. Daniel Söderström tajmade löpningen perfekt och lyckades, trots mössa på huvudet, träffa bollen perfekt med pannan. Bollen tog sedan vägen via ribban och slog ned en decimeter innanför mållinjen. Knappt, men klart. 1-0. Detta skedde med ungefär 18 minuter kvar.

Dessförinnan hade det skett två byten i FF. Mustafa Heydari och Krister Andersson hade entrat planen. Det första av bytena resulterade i att Radek Erlich blev utbytt, Leo gick in centralt och Mustafa placerades till höger i anfallet.

De sista tjugo minutrarna passerade utan några större kvitteringslägen för Boden. Enberg agerade stabilt i målet på de inlägg som dök upp och det kändes alltmänt stabilt. På många sätt känns det som om 2-0, eller till och med 3-0 varit ett rättvisare resultat än 1-1.

Bäst i laget idag utser jag Leo Englund till. Han använde sin snabbhet på ett funktionellt sätt. Ser lovande ut. Även Daniel Söderström ska nämnas då han stod för en solid defensiv insats och dessutom kunde kröna eftermiddagen med ett matchvinnande mål. Ingen FF:are föll ur ramen utan samtliga stod för en gedigen insats.