Målvaktsjätte fortsätter i Skellefteå FF

Civil_Fredrik Enberg 1_webbNyckelspelaren Fredrik Enberg har bestämt sig för att fortsätta sin fotbollskarriär i Skellefteå FF. I en intervju med SkellefteåFF.se berättar han om varför han valde att stanna kvar, hur han ser på fjolårssäsongen och vem som skjuter hårdast i laget.

Under fjolåret blev du utsedd till bästa Division 2-målvakten i Sverige samtidigt som du började plugga idrottslärare i Stockholm. Hur kommer det sig att du valde att stanna i Skellefteå FF?
– Jag vill vara med på den här resan med laget som jag har spelat med ända sedan 2009. När vi väl gick upp ville jag inte lämna, så jag tog ett studieuppehåll. Sedan fanns det väl egentligen inget konkret intresse från andra klubbar och det gjorde beslutet ännu enklare.

Hur ser du på fjolårssäsongen för egen del?
– Jag är nöjd med säsongen. Målsättningen på förhand var att spela alla matcher med tanke på de dubbla operationerna jag gjorde på försäsongen, och det lyckades jag med. Jag släppte bara in 19 mål och det är tack vare hela laget. Sedan var det skönt att slippa skador och jag kunde träna stabilt och kontinuerligt under hela säsongen.

Hur låter det när du ska beskriva dig som målvakt?
– En väldigt lugn målvakt med bra spelförståelse. Allround, bra på det mesta. Tillsammans med målvaktstränaren Andreas Emanuelsson har jag jobbat mycket på att förbättra en av mina spetskompetenser, luftspelet. Det har gått utmärkt och jag känner jag blir bättre och bättre.

Du spelade Division 1 med Skellefteå FF säsongen 2009. Hur skiljer sig dagens lag mot laget som då åkte ur?
– Jag tycker att vi har en bättre känsla i truppen nu, även om jag tycker att laget vi hade då var tillräckligt bra för att klara sig kvar i division 1.
– Överlag tycker jag Skellefteå FF känns som en mer professionell förening nu än tidigare år. Allt har blivit bättre, hela vägen från styrelsen ner till A-laget och ledarstaben runt oss. Det känns som att föreningen och människorna som jobbar i den vill någonstans och hela tiden jobbar för att förbättra föreningen.

Du är en av spelarna som spelat längst i dagens FF-trupp, hur ser du på din utveckling sen du värvades från Piteå IF inför säsongen 2009?
– Det är en svår fråga, men jag tycker jag har mognat som människa och nu vågar jag säga det jag tycker inför alla i laget. Jag tycker också att jag ser spelet på ett annat sätt och lägger mer fokus på att jobba ihop gruppen.

Vad gör du när du inte tränar/spelar fotboll med Skellefteå FF?
– Ifjol körde jag budbil, i år är planen att jobba som lärarvikarie. På fritiden gillar jag att spela poker och umgås med killarna i laget.

Vem är den bästa avslutaren i Skellefteå FF?
– Om man får räkna med spelarna som var med ifjol så är det svårt att inte svara Leo Englund.

Vem skjuter hårdast i Skellefteå FF?
Linus Almqvist.

Fakta – Fredrik Enberg
Ålder: 25 år
Position: Målvakt
Längd: 194 cm
Vikt: 92 kg
Säsonger i Skellefteå FF: 6:e säsongen
Moderklubb:
Infjärdens SK
Övriga klubbar: Piteå IF

 

Text: Erik Grahn
Bild: Nicklas Boman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *