Målvaktstränare förlänger med Skellefteå FF

Andreas Emanuelsson har valt att förlänga sitt kontrakt med Skellefteå FF och nu är ytterligare en viktig pusselbit på plats inför återkomsten till Division 1 Norra.

Varför valde du att stanna i Skellefteå FF?Civil_Andreas Emanuelsson 5_webb
– Skellefteå FF har varit mitt fotbolls-mässiga hem under en lång tid. Det kändes naturligt att fortsätta. Jag tycker om föreningens sätt att se på utveckling och gillar att vi har tydliga mål med vad vi vill med vår verksamhet.

Andreas har en bakgrund som målvakt i Morön, Byske, Medle och Klutmark. När han spelade i Byske ville han utveckla sig själv som målvakt och sökte därför målvakts-tränarutbildning hos Västerbottens Fotbollsförbund. Första uppdraget blev Västerbottens länslag med killar födda 1984.

1999 blev han värvad som målvaktstränare till KAIF av Skellefteå FFs nuvarande sportchef Arne Olofsson. Året efter hörde Skellefteå FF av sig och sedan dess har han varit föreningen trogen bortsett från ett år med damallsvenska Sunnanå SK.

Hur ser du på målvaktssidan i Skellefteå FF?
– Fredrik Enberg är en fantastiskt duktig och väldigt kunnig målvakt. Det är väldigt kul att jobba med en så motiverad person. Över åren har vi lärt känna varandra väl och vi trivs mycket bra tillsammans.
– Vi har också Jesper Glaas i truppen. En målvakt och människa fylld av energi. Han är absolut en av de mest vältränade i Skellefteå FFs trupp och en väldigt engagerad målvakt som har stor potential. När vi började jobba tillsammans levde han mycket på kraft och styrka. Nu har han utvecklat sin teknik och blivit en bättre och mer komplett målvakt.

En ny säsong med spel i ny serie tillsammans med ett nytt tränarteam. Hur har första tiden tillsammans med Krister och Håkan varit?
– Vi har inte hunnits träffas så mycket än. Men jag gillar verkligen Kristers engagemang och hans sätt att jobba med grupper och ledarskap. Jag tycker det känns väldigt intressant och jag kan nog lära mig mycket av honom.
Hur ser du på den ”moderna målvakten”?
– Det offensiva spelet har blivit allt viktigare och det är nu en av målvaktens uppgifter. Vi vill att målvakten ska jobba långt ut och bli en extra utespelare när vi har bollen. Sedan tycker jag att fysiken har blivit viktigare än tidigare. Kondition, styrka och smidighet är extra viktigt och det är också något som vi jobbar extra med.

Text: Erik Grahn Lundgren
Foto: Nicklas Boman

Fakta – Andreas Emanuelsson
Ålder: 37 år
Familj: Fru och två barn, en son och en dotter.
Säsonger i klubben: 13 (2000-2014, ett års uppehåll med Sunnanå SK Dam)
Klubbar som spelare: Morön BK (moderklubb), Byske, Klutmark, Medle
Klubbar som ledare: KAIF, Skellefteå FF

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *