Oavgjort i Derbyt Morön Skellefteå FF

Poängtapp som får en att vilja sluta spela fotboll

Såg ni matchen mot Roberstfors? Såg ni hur krampaktigt, tafatt och initiativfattigt vi spelade då? Ungefär så var matchen mot Morön också. Och resultat blev detsamma, 2-2 (0-1).

Målen
10′ 1-0 Linus Almqvist (Radek Erlich)
78′ 2-1 Krister Andersson (Filose Irakoze)

Laget

Fredrik Enberg
Anton Olofsson – Daniel Söderström – Joakim Vikberg – Alexander Brinkmann
Fredrik Lindgren (K) – Dan Burlin (70) – Linus Almqvist (65)
Leo Englund (82) – Radek Erlich – Krister Andersson

Norberg, Irakoze (65), Heydari (70), P.Lindgren (82), Tjärnqvist, Schönfeldt, Larsson

Hur jag uppfattade matchen från min högerbacksposition:
Första halvlek
Trevande inledning. Får nog lov att säga att Morön var det hetare laget de första tio minutrarna. Det var på vår halvlek som det mesta av spelet var förlagt. Precis innan matchen kom det ett riktigt skyfall vilket gjorde planen något svårspelad. Vårt kortpassningsspel var stundtals ganska bristfälligt. Morön fick även ett par fasta situationer, något som de la stort fokus på matchen igenom. Oavsett om det gällde frisparkar eller inkast så valde man att flytta upp laget i offensivt straffområde om tillfälle gavs.

Efter tio minuter kom vårt första avslut på mål och då blev det mål. En lång boll gick upp mot Radek Erlich som fick ner den till Linus Almqvist. Almqvist klippte till utanför straffområdet och vi kunde alla se bollen slinka in lågt i morömålvakten Felix Marklunds vänstra hörn. Andra raka matchen som Linus ger oss ledningen genom ett fint distansskott. Målet var ologiskt och måste varit en kalldusch för Morön, som om inte skyfallet under uppvärmningen räckte.

Därefter var det vi som skapade de bättre målchanserna. Leo Englund var aktiv och fick en del djupledsbollar att jobba på. Tyvärr blev han gång på gång avblåst för offside, ifall det var korrekt eller inte låter jag vara osagt. En gång gjorde han dessutom 2-0, men då hade den assisterande domaren vinkat av för en offisde på Krister Andersson. Defensivt var det inte någon av våra bättre matcher. Ibland uppstod ytor mellan vårt mittfält och anfall där Morön kunde hitta in. Överlag kändes det som om vi stod på hälarna, de flesta andrabollarna var någon grönvit först på.

Trots en inte alltför bra halvlek kunde vi behålla ledningen till pausvilan.

Andra halvlek
Morön hade inte skapat särskilt många farliga chanser i första och det kändes rätt tryggt att gå ut med 1-0 till den andra halvleken. Känslan jag hade var att det var bra mycket troligare att vi skulle göra 2-0 än att Morön skulle kvittera. Jag hade fel. Tio minuter in i den andra akten lyckades Moröns anfallare Ludvig Marklund ta ner en lång boll, vända upp och avsluta. Ganska löst men välplacerat skott som gick in. Tyvärr är det bara konstatera att vi försvarare lät Ludvig vända upp alldeles, alldeles för enkelt. Nåja, 1-1 och lite vind i seglen för Morön.

Efter målet så förändrades matchen. Den första halvleken hade varit ganska dålig. Den andra var en av de absolut tempofattigaste och minst initiativrika halvlekar jag spelat i div II. Felpass, dålig rörelse och hafsiga långbollar förekom frekvent. Morön fortsatte att skapa deras hetaste chanser i samband med fasta situationer men vi försvarade oss överlag ganska väl på dessa. Framåt så kom vi, någon enstaka gång, runt på kanterna. Ibland var inläggen bra men rensades undan ändå. Ibland var inläggen dåliga. Den raka bollen över mittbackarna i Morön testades också och visst var det nära att vi skulle rinna igenom någon gång men det resulterade inte i några större farligheter.

Vi valde att göra två byten. Ut med Linus Almqvist och Dan Burlin. In med Filose Irakoze och Mustafa Heydari. De två ynglingarna, bägge födda -94, var en liten injektion och rörde stundtals om i moröförsvaret. Faktum är att Filose Irakoze var direkt inblandad när vi återtog ledningen. Irakoze, med rötter i Burundi, kom runt på vänsterkanten och skickade in en perfekt passning till Krister Andersson som avslutade riktigt distinkt, 2-1. Moröns spelare menade att det var offside men det var inget som jag uppfattade i alla fall.

Så, 15 minuter kvar och ett mål att spela på. Då väljer vi samma väg som mot Robertsfors. Vi backar hem och låter Morön komma in i matchen. Vi mer eller mindre göder dem med fasta situationer och låter oss själva bli nedtryckta. Trots detta tickade klockan på och de riktigt heta chanserna uteblev. Det kändes som om vi skulle hålla undan. Det gjorde vi inte. Med 30 sekunder kvar tas en boll emot centralt utanför vårt straffområde och situationen påminde om den vid 1-1. Anfallaren får vända upp alldeles för billigt och tofflar bollen mot mål. Med knapp styrfart letar den sig in, lågt i Enbergs vänstra hörn. 2-2. Game over.

Sammanfattning
Innan matchen mot Robertsfors var tongångarna i laget väldigt, väldigt positiva. Jag, och många med mig, trodde nog att fjolårets ojämnhet var bortslipad. Nu var vi ett lag som ständigt tog jobbet, sällan släppte till billiga mål och som var effektiva framåt. Efter de två poängtappen mot RIK och MBK är det bara att konstatera att så är inte fallet. Ojämnheten är kvar. De som såg matcherna mot först Piteå och därefter Roberstfors, sedan ASSI och till sist Morön kan nog skriva under på det. Prestationskurvan liknar den hos en jojo. Det är svårt att sätta fingret på varför det blir på detta sättet och det är säkerligen något som orsakar huvudbry hos Åström/Nyman. En faktor som jag tog upp förra gången är träningarna. I veckan har de återigen varit ganska tempofattiga och idag var matchen detsamma, så visst finns ett samband.

Därför gäller det nu att, hur tungt det än må vara, att mobilisera kraft inför de två återstående träningsveckorna och matcherna. Först Härnösand hemma och därefter Anundsjö borta. Sex poäng där och vi kan åter vara i ledning.

De individuella prestationerna idag var minst sagt sisådär. Jag väljer att ge godkänt till Linus Almqvist, som gör en riktigt bra första halvlek, samt till Krister Andersson, en av få spelare som visade glöd. Utöver det kan vi alla mycket, mycket bättre. Ring mig ifall du vet varför vi inte visar det i match efter match…

/ Anton Olofsson

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *