Peter ser till att spelarna är i fysisk toppform

Civil_Peter Lugnér 5_webbInför fjolårets säsong började Peter Lugnér hjälpa Skellefteå Fotbollsförenings A-lag med fysträningen. Under försäsongen har många spelare hyllat hans arbete och säger att de är i bättre form än någonsin tidigare.

Hur kommer det sig att du blev fystränare?
– Jag har alltid haft ett väldigt stort idrottsintresse. Sedan tycker jag det är intressant att se hur bra man kan bli om man hela tiden ”pushar” sina gränser och hela tiden strävar efter att bli bättre.

Hur länge har du varit ansvarig för fysträningen i Skellefteå FF och hur kom det sig att du hamnade i Skellefteå FF?
– Säsongen som kommer blir min femte i SFF, men min andra med A-laget. Jag började med tre år som fystränare i föreningens juniorlag och under 2012 fick jag frågan av Klas Nilsson om jag var intresserad av att hjälpa A-laget.

Hur har fysträningen sett ut hittills?
– När jag tog över fysträningen i slutet på 2012 tyckte jag att spelarna överlag var ganska dåligt tränade, några spelare hade riktigt bra värden men det var många som inte höll måttet med tanke på lagets målsättning. Jag har tillsammans med spelarna jobbat hårt med att försöka bygga upp en grundfysik, både för att undvika skador men också så att spelarna ska kunna ha en ordentlig grund att senare bygga vidare på.

Hur upplever du spelarnas attityd mot dig? Många fystränare brukar inte vara så populära…
– Jag tycker spelarna har tagit det bra, men det beror nog mycket på att jag är med och deltar och inte står på sidan och skriker. Sedan måste ju spelarna bevisa att de är starkare än deras 42-årige fystränare! Vi strävar hela tiden efter att ha en bra stämning, man måste tillåta lite skämt och att man driver med varandra, men när vi väl tränar så ska det var hårt och fokuserat. Varje moment är en tävling!

Hur fungerar samarbetet med nye fystränaren Klas Nilsson och de nya tränarna?
– På det stora hela mycket bra. Klas är mer vältränad är mig och därför kan han vara med och ”pusha” grabbarna på fysen. Speciellt på intervallpassen har han varit med och vridit upp tempot och spelarna har tvingats att haka på! Det har funkat jättebra med Krister och Håkan också, de är tydliga och vet vad de vill och önskar av spelarna.

Den 12 januari genomförde ni fystester. Hur låter det när du ska reflektera över resultaten?
– Jag är mycket nöjd och det är många spelare som har utvecklats jättemycket. Vissa spelare har till och med nästan fördubblat sina värden jämfört med testerna vi gjorde i december. Linus Almqvist har till exempel helt ändrat sin karaktär och förbättrat sin fysiska status avsevärt. Alexander Brinkmann och Krister Andersson är även de riktigt vältränade och det ska bli kul att följa dessa killar i sommar. Ska man lyfta fram någon av de yngre spelarna så är Nils Lundmark grymt vältränad och hade fantastiska resultat, kanske främst på YOYO-testet.

Hur ser det ut bland nyförvärven?
– Johan Sjöberg har en bra fysik och ligger i nivå med de andra. De gäller också Jonas Desai och Olov Bergkvist. Aleksandar Sorgic har gjort en fantastisk resa sedan han började träna med oss och han har nästan fördubblat sitt löpvärde. Han har förbättrat alla sina värden, det blir en drivkraft och han är absolut inte nöjd utan är beredd att utmana sig ytterligare.

Hur ser upplägget ut nu från januari och vidare över tränings- och tävlingsmatcher?
– Vi kommer att dela upp fysträningen i olika perioder. Det blir tunga veckor, medeltunga veckor och en vecka med ganska lätt fysträning där målet är att spelarna ska kunna återhämta sig. Under sportlovet är det sedan dags för tester igen. När säsongen väl drar igång så kommer jag vara med och köra fysträning i samband med fotbollsträningarna, spelarna kommer också få i uppdrag att köra individuell styrketräning.

Vad tycker du om att göra när du är ledig?
– Jag jobbar som sjukgymnast och har en egen mottagning, Skellefteå Sjukgymnastik. När jag är helt ledig tycker jag om att fiska. Självklart försöker jag hinna med en del träning också, orientering, cykel och längdskidor är personliga favoriter.

Fakta – Peter Lugnér
Ålder: 42 år
Familj:
Fru och två barn
Roll: Fystränare
Säsonger i Skellefteå FF: 5:e säsongen i FF, 2:a med A-laget

 

Text: Erik Grahn
Bild: Nicklas Boman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *