Segern, ett faktum i matchens sista minut

Efter många om och men blev det seger, 2-1 (1-1), i matchen mot Härnösand. Radoslav Erlich förvaltade en straff i matchens sista minut och såg till att alla tre poängen stannade i Skellefteå.

Målen
3′ 1-0 Alexander Brinkmann (utan ass)
8′ 1-1
90 + 3′ 2-1 Radek Erlich (str)

Laget
Enberg
Schönfeldt (80) – Söderström – Vikberg – Brinkmann
F.Lindgren (K) – Filose Irakoze (44) – Linus Almqvist (62)
Heydari – Erlich – K.Andersson
Glaas, P.Lindgren (44), Burlin (62), Olofsson (80)
Tjärnqvist, Larsson, Englund

Första halvlek

härnösandLagen fick var sitt mål alldeles i inledningen av matchen. Jag skriver ”fick” eftersom de bägge två var rätt slumpmässiga. Först ut var Alexander Brinkmann som måttade in en fin, inåtskruvad hörna. Målvakten gick upp mot bollen men lyckades inte bättre än att han boxade in den i eget mål. Några minuter senare var det HFF som hade lite tur. En frispark gick in via antingen en hemma- eller bortaspelare (det var svårt att se) och ställde Enberg helt. Med de två slumpmålen avklarade kändes det som om matchen kunde komma igång på riktigt. Vår första halvlek var sisådär. Att vi hade övertaget gällande bollinnehav var det inget snack om, däremot kom vi sällan till några riktigt heta målchanser. Det gjorde förvisso inte Härnösand heller. Vid några tillfällen lyckades vi zick-zacka igenom motståndarnas lagdelar men närmare än Linus Almqvists fina distansskott kom vi inte. Defensivt såg det, åtminstone inledningsvis, lite skakigt ut och vi hade svårt att hantera gästernas stora targetforward. Unge Filose Irakoze började känna sig lite yr i slutet av halvleken och tvingades utgå. Patrik Lindgren kom in som ytterforward och Krister Andersson flyttades ned på innermittfältet.

Andra halvlek

Från sidan kändes det som om det var en ganska tempofattig andra halvlek. Jag saknade lite engagemang från vår sida. Visst, under inledningen av halvleken var det vi som styrde matchen och hade majoriteten av både bollen och halvchanserna men riktigt nära ett ledningsmål var vi aldrig. Allteftersom halvleken gick så började matchbilden skifta. Nu tog gästerna över en aning. De började lyfta upp bollar på offensiv planhalva och skapade dessutom ett gäng fasta situationer. Lyckligtvis var Fredrik Enberg på tå i sitt straffområde. Enberg fick sträcka på sig ordentligt vid ett flertal tillfällen och lyckades på så sätt avvärja alla farligheter. De sista minutrarna blev det ändå tydligt att det var vi som ville ha alla tre poängen mest. Härnösand var alldeles säkert nöjda med sin pinne och började backa hem lite. Det straffade sig. Vi fick plötsligt gott om tid på oss, kunde promenera in en bit på offensiv planhalva och skicka in bollen i straffområdet, något som ledde till rätt stor oreda i bortaförsvaret. Man lyckades rensa bort bollen någon gång men med bara sekunder kvar levererades ytterligare en crossboll in mot mål. Kamp och kaos uppstod i straffområdet och mitt i allt kaos kapades Krister Andersson klumpigt bakifrån. Straff. Radek Erlich klev fram trots att han, bara minuter tidigare, bränt ett friläge. Straffen satt däremot säkert, lågt i målvaktens högra hörn. HFF hann bara med avsparken innan matchen var över.

Sammanfattning

Mot Morön tappade vi två poäng. Här fick vi snarare två poäng. För protesterna hade inte varit särskilt många ifall de blivit oavgjort. Härnösand krigade på tappert och förtjänade en pinne, de måste haft en tung hemresa.

Vi gjorde ingen hemmamatch värdig en serieledare. Stundtals blixtrar det till en aning men precis som mot Morön var det alldeles för få spelare som kom upp i normal standard och då blir det svårt att få kollektivet att fungera. I mitten av andra halvlek var det sällsynt tyst och ängsligt från vår sida och i det läget var det faktiskt Härnösand som tryckte på. Nu blev det tre poäng trots allt och de poängen kan vi nog tillskriva ”Vad-har-vi-att-förlora”-mentaliteten som smög sig in i laget de sista minutrarna. För då tryckte vi på, då jobbade vi hårt och då fick vi också utdelning.

Individuellt var det rätt slätstruket. Brinkmann gör det stundtals bra, inte minst i det offensiva spelet. Fredrik Lindgren vet man alltid var man får av och som siste utpost var Fredrik Enberg riktigt stabil idag.

Ifall vi blickar framåt så ser det oerhört intressant ut. Strömsberg förlorade dagens match mot Piteå vilket innebär att kommande helgs match mot Anundsjö borta blir en helt ren seriefinal där vi har ett poängs försprång. Därefter blir det uppehåll och sen vänder serien. Snacka om att de två kommande matcherna är viktiga…

/ Anton Olofsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *