Skellefteå FF värvar från GIF Sundsvall

Civil_Johan Sjöberg 1_webbMålvakten Johan Sjöberg har skrivit på ett ettårskontrakt med Skellefteå Fotbollsförening. Han får nu uppgiften att försöka peta fjolårets succéspelare Fredrik Enberg, något som han ser fram emot:
– Det är tuff konkurrens, men jag ska göra allt jag kan för att få spela.

Välkommen! Hur känns det att ha skrivit på för SFF?
– Tack så mycket. Det känns bra, det ska bli kul och inspirerande att träffa ett helt nytt gäng grabbar och prova vingarna i en ny miljö.

Varför valde du att skriva på för Skellefteå FF?
Civil_Johan Sjöberg 4_webb
– Det känns som ett steg i rätt riktning. Fredrik Enberg är en jätteduktig målvakt och det ska bli kul att konkurrera med honom. Jag tränade med laget igår och tränarna verkar kanon. Överlag känns det mycket positivt och det verkar finnas bra förutsättningar här. Det fanns en del andra klubbar som visade intresse men Skellefteå FF kändes som det bästa valet.

Sundsvallskille med länslagsmeriter men utan hockeyintresse
Johan började sin karriär i moderklubben Sund IF, som ligger en mil utanför Sundsvall. Där spelade han till han var 14 år då han valde att byta lag och istället spela med den anrika föreningen IFK Sundsvall. Men det blev bara ett år i IFK Sundsvall innan han började spela med GIF Sundsvalls P 15-lag. Sedan klättrade Johan genom de olika ungdomslagen innan han till slut fick ett A-lagskontrakt. Under 2013 var Johan en av tre målvakter som tränade och spelade med topplaget i Superettan.

Utöver klubblagen har Johan också representerat Medelpads länslag, bland annat under Elitlägret i Halmstad.

Johan kommer nu till en för honom helt okänd miljö där han varken har koll på staden eller laget. Han har fått en lägenhet i centrala Skellefteå och är redo att flytta hit för att hjälpa SFF klara sig kvar i division 1. Johan berättar att han inte har något särskilt stort hockeyintresse och skyller på den bristande hockeykvalitén i Medelpad. Återstår att se om intresset ökar nu…

Hur låter det när du ska beskriva dig själv som spelare?
– Jag är en stor målvakt (197 cm) som har god räckvidd. Stabil i det mesta men om jag ska lyfta ut någon spetsegenskap är det min räckvidd. Nu under vintern ska jag jobba extra med den fysiska biten för att vara redo för spel i sommar.

Vad är din målsättning med säsongen?
– Min personliga målsättning är att jag vill spela så mycket som möjligt och utvecklas i en miljö där jag trivs bra både på och utanför planen. För laget handlar det givetvis om att klara sig kvar i Division 1 Norra och på så sätt etablera oss i serien.

Fredrik Enberg gjorde en kanonsäsong ifjol och det är honom du ska konkurrera med kommande säsong. Hur ser du på konkurrenssituationen?
– Givetvis är det tuff konkurrens, det är jag medveten om. Men jag hoppas att jag och Fredrik kan sporra varandra och tvinga varandra att alltid prestera på topp. Jag ser mig inte som någon andramålvakt utan jag är här för att slåss om en plats i startelvan.

Hur är du utanför planen?
– Jag är en lugn kille som är kreativ och som gillar att göra saker.

Vad brukar du göra när du inte spelar/tränar fotboll?
– Senaste året har jag bara spelat fotboll, men jag har en bakgrund som snickare. På fritiden gillar jag att spela golf och kolla på Premier League.

Har du något favoritlag och/eller någon favoritspelare?
– Mitt favoritlag är Arsenal och min favoritspelare och förebild är deras målvakt Wojciech Szczęsny.

SFFs målvaktstränare Andreas Emanuelsson har träffat Johan och är imponerad:
Han är väldigt bra skolad, det märks att han har fått bra målvaktsträning. Väldigt tekniskt duktig och lugn. Bra på många saker. Sedan verkar det vara en väldigt ambitiös kille som är framåt. En trevlig kille och allt hittills har egentligen varit positivt.

Sportchefen Arne Olofsson är nöjd med det nya tillskottet:Civil_Avtal_SFF_Johan Sjöberg 4_webb
Ända sedan det blev klart att Johannes Norberg inte hade möjlighet att lägga ned den tid som krävs för division 1 har vi sökt en ny målvakt som kan konkurrera med Fredrik. I samband med att vi diskuterade Leo Englunds övergång till GIF Sundsvall fick vi tips av Urban Hagblom(rekryteringsansvarig, GIF Sundsvall). Han trodde Johan skulle passa bra hos oss och vi tog därefter kontakt med Johan. Han var hit i början på januari och besökte oss och vi fick lära känna varandra och han fick bekanta sig med staden och laget. Alla blev nöjda och nu är kontraktet påskrivet.

Text: Erik Grahn
Bild: Nicklas Boman

Fakta – Johan Sjöberg
Ålder: 20 år
Position: Målvakt
Längd: 197 cm
Vikt: 92 kg
Säsonger i Skellefteå FF: 1:a säsongen
Moderklubb:
Sund IF
Övriga klubbar:
IFK Sundsvall, GIF Sundsvall

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *