Stabil insats mot Kiruna

FF kontrollerade händelserna men glänste inte i genrepet mot Kiruna under lördagen. Slutresultatet skrevs till 3-1 (2-1) efter att Leo Englund, Patrik Lindgren och Krister Andersson gjort varsitt mål.

Startelva

Enberg

Bohman – Wikberg – Söderström – Brinkmann

Lindgren (K) – Andersson – Irakoze

Heydari – Lindgren – Englund

Matchen

Utan att FF på något sätt glänste så var ganska tydligt att man var det bättre laget. Inledningsvis var det dock lite stelt. Passningsspelet var något slarvigt, inte minst i den offensiva tredjedelen. Alltför många bollar rant ner till Kirunas målvakt, eller fastnade på en försvarare. Med de tre snabba anfallarna Heydari, Englund och Lindgren var det naturligt att försöka hitta spel i djupled och man hade en boll i mål sedan Englund klackat fram den till Lindgren. Målet dömdes tveksamt bort och blev till en inspark istället. Detta spel fungerade dock inte alltid, ibland beroende på dålig tajming i löpningarna men oftast var det passningarna som var problemet.

– ”Då löser jag väl det”, måste Fredrik Enberg ha tänkt då han plockade ner en hörna och kickade iväg en utspark i världsklass. Utsparken friställde Patrik Lindgren från halva planen men avslutet var riktigt svagt, mitt på målvakten.

Mot slutet av halvleken lossnade målskyttet. 1-0 kom till efter lite trassel där Kiruna verkade yrka på både offisde (aldrig) och frispark (kanske). Hur som helst kom ett inspel från högerkanten där Lindgren helt misslyckades med avslutet som istället blev en passning till en fristående Leo som bredsidade in bollen i öppet mål. Något turligt, men rättvist.

Bara någon ynka minut senare var det dags igen, denna gång utan tur. Anfallet var nämligen riktigt fint. Daniel Söderström nådde ut till Mustafa Heydari med en fin boll, Musse gjorde i sin tur bort sin försvarare och serverade Putte perfekt. 2-0.

Tyvärr blev glädjen kortvarig. För ytterligare någon ynka minut efter det så kom en reducering. En avslut kom från dålig vinkel och såg ut att styras in av Joakim Vikberg. Det kändes väldigt oturligt och onödigt att gå till pausvila med 2-1 istället för 2-0.

Andra halvleken blev något sämre från hemmalagets sida. Tempot drogs ned en aning men man fortsatte att vara det spelförande laget och kontrollerade händelserna. Sett över hela matchen var det inte alls orättvist när Krister Andersson gjorde 3-1 och punkterade matchen.

Sammantaget en godkänd repetition av seriepremiären. Lite mer skärpa och koncentration i sista tredjedelen hade höjt betyget till VG. Presspelet fungerade inte alls och tempot på bollen kunde varit bättre. Däremot kändes det stabilt bakåt (så som det bör göra mot div III-motstånd). Speciellt Daniel Söderström känns som en riktigt stabil pjäs. Framåt var det glädjande att se Krister Andersson på spelhumör. Om Krister får vara skadefri denna säsong kommer han alldeles säkert att vara både en viktig och sevärd spelare på Norrvalla. Patrik Lindgren ska, i vanlig ordning, har beröm för sitt slit men får kanske öva på frilägen i veckan?