Tommy – en hjälte i det tysta

Civil_Tommy Holmlund 4_webbEn av personerna i ledarstaben som ser till att spelarna alltid är hela och fräscha är kiropraktorn Tommy Holmlund. I intervjun nedan berättar Tommy om vilken spelare han oftast behandlar, vem han knappt ser till i behandlingsrummet och hur han själv återhämtar sig på bästa sätt.

Tommy började att jobba tillsammans med Skellefteå Fotbollsförening under säsongen 2008, då laget vann division 2 och sedan dess har han varit laget trogen. Skellefteå FF var under säsongen 2008 i behov av någon som kunde ta hand om de skadade spelarna, och tack vare en kontakt med det företag som Tommy då jobbade på fick SFF chansen att bekanta sig med honom. Under tiden som kiropraktor i SFF har Tommy också varit och hjälp Burträsks damer med rehab och fysträning.

Vad är dina arbetsuppgifter som kiropraktor?
– Det är inte lika mycket att göra nu när Peter Lugnér och Klas Nilsson har tagit över fysträningen. Tidigare år har jag varit med på fyspassen i Kombihallen och kört fysträning med spelarna, men det sköter Peter och Klas på egen hand nu. Förra säsongen var jag på en träning i veckan för att kunna kolla upp statusen på skadade spelare samt ge behandling.

Vad är det bästa med att vara kiropraktor i SFF?
– Jag tycker att det bästa är att fotbollen i Skellefteå har stor potential, förutsättningarna finns att avancera och nå en högre nivå. Kan mitt arbete delvis bidra till att SFF klättrar i seriesystemet eller att spelarna lyckas få kontrakt med klubbar i Allsvenskan eller Superettan är det en kick för mig. Får spelarna rätt förutsättningar och kontinuerlig kontakt med fystränare och kiropraktiker ökar deras chanser att bli elitspelare.

Varför valde du att utbilda dig till kiropraktor?
– Mycket beror nog på att jag själv har haft väldigt mycket skador. Då märkte jag också att kvalitén på behandlingen av skadade spelare kanske inte alltid är så bra som den kan och borde vara. Därför vill jag nu vara en hjälp till de skadade spelarna så att de kan få rätt och bra behandling.

Vilken spelare är oftast på besök hos dig? Vem träffar du minst?
– Krister Andersson är ofta och ber om råd och behandling, men det hänger nog mycket ihop med hans skadebakgrund. Han har varit skadad väldigt mycket och blir fort misstänksam och orolig om något känns konstigt, men jag förstår att han vill vara på säkra sidan för att hålla sig skadefri. Joakim Wikberg ser jag knappt till i behandlingsrummet trots att han ofta är småskadad och har åkt på lårkakor eller liknande.

Vad har du för idrottsbakgrund?
– Jag hade en väldigt kort fotbollskarriär i moderklubben Medle SK och slutade spela i de tidiga tonåren. Efter det började jag spela pingis och nu kör jag en del styrketräning och löpning på egen hand.

Vad gör du när du inte behandlar spelare i SFF?
– Jag har ett eget företag, Skellefteå Kiropraktorklinik, som tar upp väldigt mycket tid. Den lediga tiden spenderar jag egentligen på återhämtning och vila, nu på slutet har jag börjat med en meditationsform som heter HRV, som handlar om att synka hjärtat och hjärnan. Det kan jag rekommendera fler att prova på!

Fakta – Tommy Holmlund
Ålder: 40 år
Roll: Kiropraktor
Säsonger i Skellefteå FF: 7:e säsongen
Moderklubb: Medle SK(spelare)
Övriga klubbar: Burträsks damlag(kiropraktor)

 

Text: Erik Grahn
Bild: Nicklas Boman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *