Toppen slog botten

Fjärde raka segern och fjärde raka nollan – Skellefteå FF är onekligen i fin form just nu även om spelet mot ett vilt kämpande Robertsfors inte stämde så kunde de, för dagen, vitklädda FF-spelarna inkassera tre nya, viktiga poäng i toppstriden efter 2-0. (0-0).

ff_robbanMålen

62′ 1-0 Fredrik Lindgren (Krister Andersson)

67′ Leo Englund (Mustafa Heydari)

Laget

Enberg
Olofsson – Söderström (45) – Vikberg – Brinkmann
F.Lindgren (K) – K.Andersson – Almqvist (58)
Heydari – Erlich – Englund (88)
Norberg, Larsson (45), Forss (58), P.Lindgren (88)
Tjärnqvist, Irakoze, Boman

Första halvlek
Att det var tabellettan mot tabelljumbon som möttes märktes inte. Inte alls, faktiskt. Under hösten har vi haft en tendens att inleda matcherna riktigt starkt. Det gjorde vi inte idag. De flesta spelarna var på hälarna. Det vanns få andrabollar och spelbarheten var särskilt dålig. Bollinnehavet var ganska jämnt fördelat mellan lagen. Robertsfors hade halvlekens hetaste chans då ett lågt skott från relativt snäv vinkel, mot det bortre hörnet tvingade Enberg till en fin räddning. Vi hade förtvivlat svår att skapa ett kreativt och effektivt anfalsspel. Det berodde på en del olika faktorer. Den ovan nämnda spelbarheten var en – det kändes som om det var alldeles för få spelare som ville ha bollen, som gjorde sig spelbara. När lägen att spela väl fanns så brast det tyvärr alltför ofta i passningen eller mottagningen, Robertsfors fick en del lägen där man kunde ställa om på oss. Lyckligtvis var backlinjen och den ständigt stabile Fredrik Lindgren på tå. Varken Heydari, Englund, Erlich, Andersson eller Almqvist fick till det under första halvleken som blev mållös. 

Andra halvlek

I paus genomförde vi ett byte. En något groggy Daniel Söderström tvingas kliva av. In som mittback kom Oscar Larsson.

De resterande 45 minuterna var klart bättre från vår sida. Bollen började vandra mellan oss snabbare, spelbarheten och kvalitèn i allt vi gjorde höjdes ett snäpp, även om det inte var tal om någon kanonhalvlek. Under hösten har våra motståndarlag haft en tendens att tröttas ut under andra halvleken, dagens match var inget undantag. I den första halvleken gjorde ”Robban” defensivarbetet väldigt, väldigt bra. Man låg lågt, centrerade och var mycket aggresiva när bollen kom i närheten av det egna målet. I den andra halvleken mattades laget av och de fick det svårare och svårare att ”döda” våra ytor. Detta ledde till ett något mer anfallsinriktat Skellefteå FF i andra halvleken. Vi började komma runt på kanterna, skapade fasta situationer och kändes betydligt mer alerta. Detta sammantaget gjorde nog att vi förtjänade 0-1 målet som kom till på en fast situation. Brinkmann slog hörnan som nickades bort, Krister Andersson kom i en andravåg och sköt ett ganska misslyckat vänsterskott. Som tur var lyckades Fredrik Lindgren få en tå på bollen som ändrade riktning och ställde Mladen Galambos i Robertsforsmålet. Målet gav oss energi medan Robertsfors energi avtog och det var väl då man kunde börja ana vilket av lagen det var som ledde serien och vilka som låg sist. För visst märktes det att luften gick ur Robban lite grann efter målet, och då dröjde det inte länge innan tvåan kom heller. Målet stod Leo Englund för, lagets interna skytteligaledare. Han fick bollen från Musse, drev in i banan från högerkanten och avlossade ett skott, även detta med vänstern. Det blev inte heller någon drömträff men det var tillräckligt välplacerat för att leta sig in i nätet. 2-0.

De resterande 20 minuterna kontrollerade vi. Den sedan tidigare inbytte Kevin Forss kom in och gjorde ett gediget defensivjobb, precis som resten av laget. Robban hade ett bra reduceringsläge men avslutet var för tamt. Även vi hade ett par fina lägen på slutet men matchen slutade 2-0.

Sammanfattning

Resultatet får ses som rättvist även om Robertsfors gör en mycket bra match. Precis som under våren hade vi svårt att driva upp tempot och komma igenom deras försvar och även om vi inte står för någon höjdarinsats så är det något de ska creddas för. Hade de spelat lite disciplinerat och fokuserat i alla matcher är jag övertygad om att de hade varit högre upp i tabellen.

Högt upp i tabellen är däremot vi. Tack var ett sent kvitteringsmål av ASSI i matchen mot Anundsjö så rycker vi lite i tabellen som vi nu toppar med fyra poäng, istället för två som läget var innan omgången. Tack ASSI!

Vi sitter i en fin position men serien är inte avgjord på långa vägar. Härnäst väntar en mycket tuff och viktig match mot Piteå.

I matchen mot Robertsfors finns det framförallt tre spelare som jag vill framhålla. Fredrik Lindgren och Joakim Vikberg känns väldigt stabila i defensiven. Kompromisslösa och ständigt fokuserade. Det tredje plusset går till inhoppande Oscar Larsson som trots lite speltid kliver in och gör en lika stabil match som nyss nämnda Lindgren och Vikberg. Offensivt kan vi som lag mycket bättre och därför är det svårt att plussa någon enskild spelare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *