Toppkonkurrenten ASSI utklassades

En kvart in i matchen visade Linus Almqvist vägen med sitt drömmål. Därefter flöt det bara på för Skellefteå FF som besegrade ASSI med hela 6-0 (2-0)

Målen

15′ 1-0 Almqvist (Heydari)
40′ 2-0 Heydari (Almqvist)
55′ 3-0 Englund (Brinkmann)
65′ 4-0 Erlich (?)
80′ 5-0 Englund (straff)
87′ 6-0 Vikberg (Brinkmann)

assi2Laget
Enberg
Olofsson – Söderström – Vikberg – Brinkmann

F.Lindgren (K) (65) – Almqvist (75) – Andersson (70)
Heydari – Erlich – Englund
Norberg, Irakoze (65), Burlin (70), P.Lindgren
Tjärnqvist, Larsson, Schönfeldt

*Matchen, så som jag upplevde den från min position som högerback

Första halvlek
Inledningsvis var det jämnt. Förhandsrapporterna tydde på att ASSI skulle backa hem och ligga väldigt lågt. Riktigt så agerade de inte, istället varvade de tufft presspel med en något mer avvaktande taktik. I de tidigare matcherna har vi försökt inleda matcherna med ett par längre bollar för att förlägga spelet på offensiv planhalva. Därefter har man haft svårt att ta tag i bollen och börja spela efter backen. Lite så kändes det även i den första halvleken. Vi fick aldrig riktigt ned bollen efter backen, åtminstone inte under den första halvtimmen. Trots det kändes vi som det hetare laget. Alla, precis alla, tog ett hästjobb såväl offensivt som defensivt. Det ställde till med uppenbara problem för ASSI som hade förtvivlat svårt att komma till något läge. För även om de ibland vann bollen på vår planhalva så lyckades vi ”reparera” bolltappet tack vare ett alert, defensivt jobb. Offensivt kom en del farligheter när vi snabbt lyckades vända från ena kanten till den andra. Då fanns stora ytor att jobba på, både för oss ytterbackar och våra ytterforwards. Det var precis en sådan spelvändning som var upprinnelsen till 1-0. Bollen befann sig på vänsterkanten, spelades snabbt ut till höger och hamnde till sist hos Mustafa Heydari som i sin tur spelade in bollen till Linus Almqvist. Då bestämde sig Linus för att bjuda på lite fotbollsgodis. Han fintade skott med vänstern. Två ASSI-försvarare gick bort sig totalt. La därefter bollen till högern och avlossade, ungefär två meter utanför straffområdet, en projektil som satt i målvaktens högra kryss. Faktum är att ett skott knappast kan sitta mer i krysset än vad Almqvists gjorde. Mest troligt årets mål på Norrvalla.

Efter 1-0 gick vi ned oss en aning. Fick alldeles för korta anfall och ASSI tilläts äga en del boll. De kom aldrig till några riktiga målchanser men vi insåg nog allihopa att vi gjorde bäst i att börja ta tag i bollen igen, och det gjorde vi också under de resterande tio minutrarna av halvleken. Faktum är att vi till och med hann med att utöka ledningen. Det målet kom efter en inåtskruvade hörna från Linus Almqvist. Bollen letade sig mot den bortre stolpen där Mustafa Heydari gjort sig fri från markering och kunde raka in hörnan.

assi3Andra halvlek
De resterande 45 minutrarna var riktigt, riktigt bra från vår sida. Bollen vårdades bra. Arbetsmoralen var, liksom effektiviteten, hög och vi gav aldrig ASSI chansen att komma in i matchen. Redan fem minuter in i halvleken nickade Joakim Vikberg in en hörna via ribban. Bollen var närmare en halvmeter in i målet men trots detta tog varken assisterande- eller huvuddomaren beslutet att blåsa mål. Oerhört märkligt. Lyckligtvis spelade det ingen roll idag. Det kändes som om vi var för harmoniska för att låta något sådant påverka oss. ASSI försökte inledningsvis med en offensiv. En offensiva som inte genererade några chanser, utan snarare gjorde att man blottade sig bakåt. Det utnyttjade Alexander Brinkmann som skickade iväg en hög djupledsboll över ASSI-försvarare. Leo Englund kom först till den, rundade målvakten och placerade in 3-0. Sedan fick vi vänta ungefär tio minuter till innan Radek Erlich stötte in 4-0 med en bredsida som målvakten var på, men inte kunde förhindra från att gå i mål. I hela dan andra halvleken var det en riktigt bra mix av snabbt, kort spel och väl avvägda djupledsbollar. Både efter backen och i luften. ASSI tröttnade mer och mer, och blev mer och mer oinspirerade. Ytorna på mittfältet började öppna upp sig. Pigga ben i form av Irakoze, Burlin och Lindgren kom in och hade mer eller mindre lekstuga. Främst bolltrygge Burlin såg ut att trivas som fisken i vattnet. ASSI hade inget att sätta emot och vi hann med två mål till innan slutsignalen. Först drogs Radek ned av målvakten. Leo förvaltade straffen säkert. I slutminutrarna fick även Joakim Vikberg göra ett mål som blev godkänt då han, på Brinkmanns hörna, nickade in 6-0.

Sammanfattning

Kanon!
Innan dagens match hade ASSI släppt in sex mål totalt. Idag släpper de in sex på en match och det säger lite om hur bra FF:s offensiv är när allt klaffar, så som det gjorde idag. Anledningen, tror jag, till varför det klaffar är den gedigna arbetsinsats som samtliga spelare lägger ned. Det arbetet tillåter oss sedan att fokusera på det som vi är bra på, nämligen spela offensiv och rolig fotboll. En annan faktor som helt klart spelar in och som kapten Fredrik Lindgren nämnde efter matchen är det faktum att veckans träningar varit betydligt bättre än föregående veckors träningar och det är något att ta med sig inför kommande träningsvecka.

Linus Almqvist utsågs till matchens lirare och jag har inte tänkt protestera mot utnämningen, även om han hade tuff konkurrens från samtliga spelare idag.

publik

Enda smolket i glädjebägaren var den något blygsamma publiksiffran. Synd att vi inte lyckades prestera så här bra mot Robertsfors då det var över 700 åskådare på plats.

Härnäst väntar derby mot Morön.

/ Anton Olofsson

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *