Tre poäng mot Boden

Tre poäng som satt långt inne

Trots den hitills sämsta seriematchen och ett visst spelövertag för Boden så slutade lördagens match med vinst för FF, 1-2 (0-2).

Bodens BK FF – Skellefteå FF 1-2
FF: Leo Englund x2.
4′ (Heydari)
45′ (Söderström)

Startelvan

Enberg

Boman – Söderström – Vikberg – Brinkmann

F.Lindgren – Almqvist (77) – P. Lindgren (45)

Englund (89) – Erlich – Heydari

Glaas
Andersson (45)
Irakoze (77)
Olofsson (89)
Lundmark
Larsson
Tjärnqvist

Inför
FF har öppnat säsongen på ett bra sätt. I den första matchen hemmaslog man Mariehem SK med klara 3-0. I den senaste matchen fick man 3-3 borta mot topptippade Hudiksvall, ett kryss med mersmak. Laget radar upp chanser offensivt och längst där fram har vänsteranfallaren Leo Englund varit stekhet med fyra mål på två matcher.

Boden har öppnat seriespelet något mer trevande. De inledde serien med ett kryss hemma mot svårspelade Anundsjö och följde upp den matchen med en uddamålsförlust, 1-0, borta mot Mariehem. De grönklädda har alltså bara mäktat med ett mål framåt, jämfört med våra sex.

Läget i vår trupp är bra. Idag (torsdag) gick undertecknad, Anton Olofsson, för fullt på en träning för första gången sedan början av april. Dan Burlin är däremot fortsatt skadad och Johannes Norberg dras med sjukdom. I övrigt är det en fräsch trupp som Åström/Gustafsson har till sitt förfogande.

För vår del ligger nyckeln i att ha ett solitt försvarsspel. Den offensiv vi visat upp under de föregående matcherna gör att jag har svårt att tro att vi ska lämna lördagens match mållösa. Leo Englund har visserligen varit framgångsrik målmässigt men faktum är att den offensiva bredd som FF besitter inte tillåter Boden att fokusera alltför mycket på just Leo. Även Mustafa Heydari, Patrik Lindgren och Radek Erlich besitter stora kvalitèer. Lyckas vi kombinera det anfallsspelet med ett stabilt försvarsspel så blir det jobbigt för alla lag i serien. Rent tabellmässigt är det alldeles för tidigt för att börja snacka om måstematcher men vill man vara med och slåss om den enda avancemangsplatsen så har man inte råd att tappa alltför många poäng. Boden lär därför ha ett stort sug efter en trepoängare. Och det har vi med.

Första halvlek

Knappt hade jag och mina lagkamrater hunnit sätyta oss tillrätta på bänken innan Leo Englund gjorde 0-1. Målet kom efter att ytterforwarden Mustafa Heydari utmanat sin vänsterback, kommit runt och måttat ett fint inlägg som Englund stötte in med pannan från nära håll. Efter den inledningen var det en jämn halvlek, nästan till och med så att Boden var snäppet vassare. Det var hemmalaget som hade det mesta av bollen och hemmalaget som skapade de flesta målchanserna, även om det mesta var relativt ofarliga distansskott samt någon halvchans. FF stack upp emellanåt, kontrade med de snabba anfallarna som fanns till förfogande. Men inte heller då kom de heta målchanserna, utan även FF fick nöja sig med ett fåtal halvchanser. Klockan tickade mot halvtidsvila och de flesta i FF-lägret tänkte förmodligen något i stil med ”Bara vi håller detta till paus”, efter att Boden haft ett gäng fasta situationer på offensiv planhalva. Just därför var det faktiskt rätt ologiskt att vi lyckades dubbla på ledningen på stopptid. En kontring ledde till en hörna, en hörna som Brinkmann skickade in. Patrik Lindgren (tror jag det var) fick fram skallen på bollen och nickade den i ribban. På den efterföljande returen blev det mer eller mindre kaos. Daniel Söderström stötte bollen mot mål med pannan samtidigt som han träffades av en Boden-sko. Därefter skyfflade måltjuven Leo Englund in sitt andra mål för dagen från nära håll. Englund som nu gjort sex baljor på tre matcher – imponerande!

I den första halvleken var Åström / Gustafsson något missnöjda rent spelmässigt. Man valde då att ta ut Patrik Lindgren och ta in Krister Andersson för att få en förändring.

Andra halvlek
Vi hade ett resultat att gå på och bjöd knappast på någon ultraoffensiv i den andra halvleken. Det var återigen Boden som hade det mesta av spelet även om chanserna fördelades lite jämnare i denna halvlek. Må hända att vi la oss lite väl långt ner och började spela på resultat lite väl tidigt. För Boden fick självfötroende av att vara det spelförande laget och kom allt närmare ett reduceringsmål. Vi å andra sidan kontrade stundtals rätt bra. Både Brinkmann, Radek och Musse hade skapliga chanser att ”döda matchen”, men så blev det inte. Istället reducerade Boden med kvarten kvar. Ett mål som såg ut att föranledas av en knuff på Joel Boman men som godkändes ändå. Nu blev det verkligen match och något nervöst bland oss avbytare. Åström gjorde sitt bästa för att lugna ned manskapet och bytte in bollskicklige Filose Irakoze istället för Linus Almqvist. Nu handlade det mesta om försvar. Boden, med vind i seglen, tryckte på för en kvittering men kom aldrig till den där riktigt heta målchansen. Man hade en del halvchanser men den riktiga skrämselhickan på FF-bänken uteblev nog, även om en uddamålsledning alltid är bräcklig. I den 89e minuten klev tvåmålsskytten Englund ut och in kom undertecknad. Efter lite möda och lite besvär kunde FF hålla undan och vinna matchen. En väldigt skön seger.

Sammanfattning
De flesta var överens om att det var den sämsta seriematchen hittills. Boden tilläts ha alldeles för mycket boll och offensivt förlitade vi oss lite väl mycket på individuella prestationer och kontringar. Spelet fungerade inte riktigt och i den första halvleken såg det lite sisdådär ut när det gällde arbetsmoralen. Iden andra halvleken blev vi tvungna att jobba hårt för att försvara ledningen och det gjorde samtliga. Med lite otur hade vi kunnat lämna Boden Arena med en poäng. Med lite tur hade vi kunnat lämna Hudiksvall med tre poäng istället för ett förra omgången. Sådan är fotbollen.

Spelarmässigt är det såklart svårt att inte nämna Leo Englund. Bjurforsaren hade en lysnade första halvlek då han satte två kassar och bidrog med en smått fantastisk arbets- och defensiv insats – Bra jobbat! Annars var det Fredrik Lindgren, mittbacksparet Joakim Vikberg och Daniel Söderström, samt en stabil Fredrik Enberg som ska ha en extra ros. De gjorde samtliga ett gediget jobb i defensiven.

Boden har det tungt. En poäng på tre matcher och ytterligare en hedersam förlust igår. Inget drömläge när laget nu ligger under strecket. Ett streck som man förvisso snart kommer att klättra över, det är jag övertygad om. Säsongen är ung, och vi har fått en perfekt start på den.