Underkänd insats räckte bara till en poäng

ff_robbanLänsrivalen Robertsfors kom ut taggade till tisdagskvällens derby. Det gjorde inte Skellefteå FF. Matchen slutade 2-2 (1-1) efter ett riktigt bottennapp av hemmalaget.

 

 

 

Laget 

Enberg
Olofsson – Söderström – Vikberg – BrinkmannF. Lindgren (K) – Almqvist (63) – K.Andersson
Englund (70) – Erlich – Heydari
Norberg
Irakoze (63)
Burlin (70)
Tjärnqvist
Larsson

Målen

15′ 1-0 Leo Englund (utan ass)

25′ 1-1

60′ 2-1 Radek Erlich (utan ass)

87′ 2-2

Första halvlek
De inledande tio minutrarna var allt annat än bra. Defensivt såg det ut som om de flesta hemmaspelarna hade cement i skorna, de allra flesta av oss befann sig ständigt på hälarna. Motståndarna var första på de flesta andrabollarna. Att det var toppen mot botten kunde man inte alls tro. Den inställning som gjort att vi leder serien var som bortblåst och utan den blir vi ett bra mycket enklare lag att möta. Trots den minst sagt trevande inledningen kunde vi ta ledningen. Alexander Brinkmann slog en hörna som nickades bort på ett tveksamt sätt av RIK-försvarare. Leo Englund snappade upp bollen i straffområdet och skickade in 1-0 med vänsterfoten. Kanske kunde målet ge oss lite självförtroende och lugn? Njae. Det fortsatte ungefär som förut. Vi hade det mesta av bollen men hade förtvivlat svårt att hitta ett spel mellan lagdelarna. Alltför ofta skickades långa bollar upp på chans eller så bröts de korta uppspelen av ett mycket centrerat och aggresivt Robertsfors. Gästerna skapade däremot inte särskilt mycket framåt, fram till kvitteringsmålet vill säga. De vann bollen på egen planhalva, avancerade och kunde måtta en blandning av ett inlägg och djupledsboll. Solen låg väldigt lågt och var ett stort problem för vår målvakt Fredrik Enberg som gick ut på bollen. Dessvärre hann Robertsfors anfallare först på den och språngnickade in 1-1. Inte särskilt välförtjänt kvittering kanske men det var å andra sidan inte vårt ledningsmål heller, så. Den resterande delen av halvleken var krampaktig. Vi ägde det mesta av bollen men fick aldrig igång något vidare passningsspel. De allra hetaste chanserna skapades på fasta situationer där RIK-försvaret uppträdde väldigt ängsligt. Närmast kom Linus Almqvist som dunkade en halvvolley i insidan av ribban efter ett långt inkast.

Andra halvlek
Allt kunde bli bättre, nu var det upp till bevis. Och det är möjligt att det blev snäppet bättre i andra, men knappast så vi kom upp i normal standard. Vi skapade i alla fall fler och hetare målchanser under andra halvan av matchen och det kändes som om gästerna blev allt tröttare ju längre matchen led. En kvart in i halvleken tåg vi åter ledningen när den förre robertsforsaren Radek Erlich tofflade in 2-1. Målet föranleddes av vad som kändes som en minuts flipperspel i och omkring vårt offensiva straffområde. Målet gjorde de flesta i laget lite lugnare. Roberstfors skapade knappt någonting efter att vi tagit ledningen och de flesta väntade nog på 3-1 som hade dödat matchen. Radek hade ett fint läge, liksom Heydari. Vi fortsatte oroa på de fasta situationerna och inhoppande Dan Burlin försökte men bollen ville inte in. Det blev lite stirrigt de sista tio minutrarna, vi var måna om våra tre poäng och började backa hem lite väl mycket samtidigt som vi inte höll bollen inom laget på ett sätt som är att föredra i de lägena. Trots allt detta kändes det lugnt. Vi hade kontroll på det mesta och släppte knappt till några målchanser, fram till minut 87. Vi fick en frispark emot oss, Robertsfors flyttade upp folk och prickade stolpen. Returen gick ut, utanför straffområdet där ett pressat skott letade sig in bakom Enberg, som var på bollen. Blytungt mål.

Trots det sena kvitteringsmålet fick vi ett läge till för att på nytt ta ledningen. Dan Burlin måttade ett inlägg, Heydari nickade ner till Radek Erlich som friställdes men tyvärr placerade bollen utanför. 2-2 stod sig och ni kan ju gissa vilket lag som var gladast över den poängen.

Sammanfattning
Man kan skylla på en del saker. Solen ställde till det för oss, visst. I första halvleken missade domaren ett av de klaraste gula korten någonsin på Norrvalla – ett kort som utan några som helst tvivel borde delats ut och lett till en utvisning för Robertsfors, visst. Men i slutändan har vi oss själva att skylla för detta synnerligen onödiga poängtapp. Det känns fel att säga att vi slarvar bort två poäng, eftersom poängtappet inte handlar om slarv utan snarare om attityd. I förhandsrapporten skrev jag att det kändes som om vi var för solida, för homogena, för att ge bort poäng hemma mot en tabelljumbo. Dagens insats säger något annat. Det positiva man kan säga om matchen är att den förhoppningsvis fungerar som en väckarklocka. Att den får oss att inse att om vi inte alla jobbar hårt tillsammans så kan vi tappa poäng mot alla lag i serien. Mot Roberstfors var arbetsinsatsen under all kritik men även spelet med boll måste bli bättre och det är jag övertygad om att det kommer att bli ifall rörelsen utan boll blir det.

Nog om det. Ska även passa på att berömma Robertsfors som spelade efter sina begränsningar. Det spelade riktigt snålt, tajt och deras kontringar blev stundtals ett orosmoment. De kommer att få kriga för att hålla sig kvar i tvåan men i kvällens match visade de att de kan just det – kriga.

Noterbart: Publiksiffran kröp sig över 700-strecket – otroligt roligt! Visst var det en del RIK:are på besök, men ändå. Synd bara att spelet inte alls stämde när publiken var så pass stor.
Lottvinster under kvällens match på följande nummer: rosa 36, grön 67, rosa 33, rosa 46 och rosa 55

Redan på lördag 1:a juni har vi chans till revansch då vi åker ända ner till Uppsala för möte med Strömsberg.